Avdagić Edin

Glumac
 • +

  Biografija

  Rođen je 24.10.1985.godine u Sarajevu gdje završava osnovnu školu "Skender Kulenović" te gimnaziju "Dobrinja". Uporedo s tim završava osnovnu muzičku školu "Ilidža", odsjek za klavir. Godine 2007. upisuje Akademiju Scenskih Umjetnosti u Sarajevu u klasi docenta Ermina Brave. Diplomira na kolektivnoj diplomskoj predstavi "Južnjak" W. Fassbindera, te 2013. godine na samostalnoj diplomskoj predstavi "Njuškalo" Anthonyja Shaffera koja biva uvrštena na redovni repertoar Pozorišta mladih Sarajevo. Od decembra iste godine postaje stalni član glumačkog ansambla Pozorišta mladih Sarajevo.

  Iz profesionalnog pozorišnog života izdvaja se rad na predstavama "Terorizam" u režiji Dine Mustafića te produkciji Kamernog Teatra '55 iz Sarajeva, "Bajka" u režiji Pjera Žalice iz produkcijske radionice SARTRA iz Sarajeva, predstava nezavisne produkcije "Vrijeme čekanja" u režiji Jasne Diklić , "Sjećanje kamena" u režiji Marka Boldina koja je rađena u koprodukciji SARTR-a i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, te predstava Kamernog Teatra '55 i  Akademije Scenskih Umjetnosti "Poljubac žene pauka" u režiji Alena Šimića.

  U matičnoj pozorišnoj kući igra brojne uloge, kako za odrasle tako i za djecu. Iz repertoara za djecu izdvajaju  se uloge u predstavama "Patkica Blatkica" u režiji Irfana Avdića, "Abeceda" u režiji Drage Buke na kojoj je i autor muzik , "Tata lav i njegova sretna djeca" u režiji Belme Lizde Kurt , "Čarobnjak iz Oza" u režiji Adisa Bakrača te još mnoge druge, a iz repertoara za odrasle predstave "Šta si radilo prošlog ljeta" u režiji Neila Fleckmana, "Vremenski tunel" u režiji Admira Glamočaka, "Tamo-vamo"u režiji Marka Manojlovića i   " SOS -usamljena srca" u režiji Fracoisa Lunela.

  Filmski i tv projekti u kojima je ostavario uloge su tv serija "Lud ,zbunjen, nirmalan" u režiji Elmira Jukića (Fist Produkcija), nagrađivani film "Djeca" rediteljice Aide Begić , kratki igrani film "Kalo" (Pro.ba prodikcija) Nermina Hamzagića koji osvaja specijalnu nagradu žirija 22. Sarajevo Film Festivala, dokuntarni film "Mostovi Sarajeva" za koji potpisuje i soundtrack dijela omnibusa koji režira Aida Begić,  turska tv serija "Ruzgarin Kalbi" , igrani film "Sarajevo, pjesma vukova" reditelja Freda Kelemena, te film Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" nagrađenog, između ostalog, nagradom srebrni medvjed internacionalnog filmskog festivala u Berlinu.

 • +

  Predstave