Najava - „AVANTURE TOMA SAWYERA“ u Pozorištu mladih Sarajevo

„AVANTURE TOMA SAWYERA“ u Pozorištu mladih Sarajevo

18.11.2018.

U Pozorištu mladih Sarajevo u ponedjeljak 08. oktobra počinje rad na novoj predstavi „Avanture Toma Sawyera“ autora Marka Twaina, a u režiji Adisa Bakrača. Adaptaciju i dramatizaciju romana autora radili su Adis Bakrač i Segor Hadžagić, scenograf predstave je Vedran Hrustanović, a kostimograf Amna Kunovac-Zekić, dok originalnu muziku potpisuje Mario Knezović, koreograf predstave je Belma Čečo-Bakrač, dizajn Furkan Hizir, fotografija i video: Adnan Šahbaz.

U predstavi igraju: Aldin Tucić, Suada Ahmetašević, Edin Avdagić, Mirza Dervišić, Edhem Husić, Semir Krivić, Damir Kustura, Ivana Vojinović i Saša Krmpotić.

Iako je napisan 1875. Pustolovine Tom Sawyera i dan danas ostaje jedan od najzanimljivijih i najintrigantnijih romana o djetinjstvu. Pisan je jednostavnim, britkim i humorističnim stilom, karakterističnim za Marka Twaina i podjednako oduševljava kako djecu i ostale. Neobuzdana i pustolovna narav, inteligencija i snalažljivost osnovne su karakteristike koje krase glavnog junaka, Toma Sojera, koji je postao jednim od najomiljenijih književnih likova. Tom nas uči da je pored odgoja i obrazovanja, važno od malih nogu gajiti individualizam i istraživački duh. Ova je prva adaptacija „Tom Sawyera“ u bosanskohercegovačkim teatrima.

U sklopu implementacije projekta „Kultura pripada i meni“ za predstavu se priprema uključene titlove i audiodeskripciju.

Premijera predstave planirana je 18. novembra, na velikoj sceni Pozorišta mladih Sarajevo.