Najava - Eko teatar

Eko teatar

05.06.2018. 19:00 h

Altteatar u saradnji sa Pozorištem mladih Sarajevo i Humanitarnom organizacijom Bezdan-Sprofondo započinje realizaciju Dramske radionice >>Ekoteatar<< u sklopu programa “Dom malih Talija”
Ekoteatar je nastao iz ideje da svijest o zaštiti okoliša treba razvijati i jačati kod učenika osnovnih škola kako bi im se na vrijeme pomoglo da razviju vrijednosni sistem u skladu sa idejom i ciljevima stvaranja i podržavanja održivog razvoja i zaštite okoliša.

Radionice će se održavati u Pozorištu mladih u Sarajevu, utorkom i četvrtkom, u terminima:
• 17:00 – 18:30 – I grupa ( 1.-4.razreda)
• 18:30- 20:00 – II grupa (5.-9.razreda)
Rad na radionicama će trajati do 5.6.2018 kada će na Međunarodni dan ekologije javnosti biti prezentirani rezultati u vidu pozorišne predstave u kojoj će igrati polaznici radionica. Sve radionice su besplatne.

Direktorica Pozorišta mladih, Dr. Lejla Panjeta, zahvalivši se Altteatru smatra da je ovo korak na putu do buduće saradnje i realizacije dramskog studija Pozorišta mladih. “Dramske radionice koje pored edukativno-umjetničkih proizvoda postavljaju i društveno-kulturne ciljeve kakva je radionca kojom se podiže svijest iz oblasti ekologije i očuvanja našeg prirodnog okruženja,  imaju dugoročni značaj i utjecaj na obrazovanje djece iz oblasti izvodjačkih umjetnosti. Kroz zabavu i radionicu sa djecom imaćemo koprodukcijsku predstavu krajem sezone, koja rezultira ovakvim zajedničkim projektima. Nadam se kvalitetnoj i uspješnoj saradnji sa našim istaknutim glumcem i producentom Slavenom Vidakom.” – naglasila je Panjeta.

„Promjene počinju u nama i zato je neophodno da krenemo od malih stvari. Živimo u svijetu zagađenja i maćehinski se ponašamo prema planeti koju smo dobili u nasljeđe. Ponašamo se tako, kao da smo zaboravili da je trebamo nekom ostaviti u nasljedje. Ekoteatar je naš način da podignemo glas protiv nemarnog odnosa prema prirodi. Ekoteatar je naš način da skupimo vojsku ekologa. To je naš način da damo doprinos u očuvanju prirode.“ - dodao je Slaven Vidak