Ilustrovana knjiga poklon djeci umjetnicima i djeci sa posebnim potrebama

OBJAVLJENO: 17.05.2018.

U četvrtak, 17. maja, glumac, reditelj i autor predstave i ilustrovane knjige Zimska bajka Damir Kustura i koautor knjige Segor Hadžagić, posjetili su probu Superar BiH i lično uručili 65 knjiga djeci polaznicima ovog prestižnog hora.

MARIONETA POZORIŠTA MLADIH SARAJEVO ZA MUZEJ LUTKARSTVA U ISTANBULU

OBJAVLJENO: 17.05.2018.

Član Umjetničkog savjeta Pozorišta mladih Sarajevo, glumac Edhem Husić, uručio je lutku Čengizu Ozeku. Ovo je znak zahvalnosti za edukativni proces iz oblasti lutkarstva i dobru kreativnu saradnju koja vlada na probama za predstavu Čarobna lampa. Ujedno lutka je poklon Muzeju lutkarstva koji se planira otvoriti pod Cengizovim patronatom u Istanbulu. Lutku su izabrali iz arhivske kolekcije neživih predstava vajarka Mirjana Čistopoljski i dramaturg Segor hadžagić.

Garbage Monster oduševio mališane i osobe sa posebnim potrebama

OBJAVLJENO: 14.05.2018.

Pozorište mladih Sarajevo 13. maja, svoju tradicionalnu nedjeljnu predstavu upriličilo je kao „Predstavu poklon“ svim najmladjim sarajlijama i ljubiteljima lutkarstva. Naime, publika je imala priliku vidjeli iznenadjujuće zanimljivu i estetski visoko kvalitetnu izvedbu nagradjivane predstave Garbage Monster – Čudovište smeća, koja je gostovala od Brazila do Irana šireći svijest o zaštiti čovjekove okoline, a veći broj puta je izvedena za osobe sa posebnim potrebama. Predstava koristi izražajna sredstava koja preko univerzalnog zvučnog i vizuelnog jezika briše granice medju publikom i osvješćuju jedinstvenost pozorišne umjetnosti dovodeći je na novi estetsko-perceptivni nivo.

Predstava Ime na Festivalu glumca u Konjici

OBJAVLJENO: 14.05.2018.

U četvrtak, 10. maja ove godine, predstava Ime, u režiji Admira Glamočaka, gostovala je na Festivalu glumca u Konjicu.

U prepunoj sali, ovu komediju, sa punom glumačkom ekspresijom i kreativnošću, pred oduševljenom publikom, odigrali su Tatjana Šojić, Mirza Dervišić, Damir Kustura, Ajla Cabrera i Sanin Milavić. U nastavku slijedi impresija ansambla i tehničkog sektora Pozorista mladih o gostovanju.

Reanimacija lutkarstva i edukacija iz oblasti teatra sjena

OBJAVLJENO: 10.05.2018.

U Pozorištu mladih Sarajevo u utorak 8. maja počeo je rad na lutkarskoj predstavi u stilu teatra sjena „Čarobna lampa“, prema tekstu i u režiji Cengiza Ozeka. Početak proba na ovoj predstavi obilježio je edukativni seminar i uvodno predavanje na temu razvoja i porijekla teatara sjena, prakse rukovanja i izrade tradicionalnih lutki koji je vodio profesor Cengiz Ozek.