Petak, 9.6.2017. u 12 sati
Mala scena Pozorišta mladih

Pozorište mladih Sarajevo Vas poziva na press konferenciju
povodom premijere predstave

„BOSNA DA PROSTIŠ“

Autorica predstave je Samra Mlinar Mandić. Potpisuje i režiju i koreografiju, a osmislila je i kostime. Pored Samre Mlinar Mandić u kreiranju koreografije učestvovali su i Ivana Drakić, Eldar Šalaka i voditelji plesne grupe „Fresh Generation“, a asistent koreografa je Sara Đurić. Muziku potpisuje dio tima „Buzz Freq“, Zlatan Božuta i Omer Blentić. Glumačku režiju potpisuje Vanesa Glođo, čiji je glas i u naracijama. Pomoć u prijevodu stihova na znakovni jezik je pružila Anela Talam. U predstavi igraju članovi Udruženja „KURSER“, Ivana Drkić, Sara Đurić, Anja Čurković, Lena Marković, Selma Jakić, Kajsa Zinhasović, Hana Haljevac, Dženita Hasečić i Tarik Osmanagić.

Na press konferenciji će se obratiti autorica projekta Samra Mlinar Mandić, autori muzike Omer Blentić i Zlatan Božuta, te glumački i plesni ansambl predstave.

... Predstavom slavimo stotu godišnjicu rođenja našeg Mehmedalije Maka Dizdara. Prvi dio predstave predstavlja tradiciju naše zemlje kroz stećke, stilizovani narodni ples i zaboravljene dječije igre, a stihove pjesme „Zapis o zemlji“ recitujemo znakovnim jezikom. U drugom dijelu plesom, pokretom i glumom prikazujemo naše viđenje drevne filozofije mudrosti i teoriju evolucije gdje predstavljamo ne samo tri, već četiri majmuna koja ne čuju, ne vide, ne govore i ne čine zlo. U trećem dijelu se prolaskom kroz vremenski tunel vojske djece budućnosti sukobljavaju sa djecom iz prošlosti. U četvrtom dijelu predstavljamo potrebu vraćanja prirodi i postajemo svjesni da su ravnoteža, harmonija i ljubav pokretači našeg univerzuma čijeg smo i mi dio.

Ovom predstavom želimo dokazati da su djeca najjači mediji u prenošenju poruka i zato je predstava „Bosna da 'prostiš“ predstava za sve generacije. Prateći svjetske trendove i inovacije u području izvođačkih umjetnosti, predstavu smo obogatili projekcijama, naracijama i savremenim vizualnim identitetom.

(Samra Mlinar Mandić)

Premijera predstave je zakazana za subotu, 10.6.2017. u 19 sati.