ČAROBNA LAMPA GOSTUJE U TURSKOJ

Pozorište mladih Sarajevo s radošću i ponosom najavljuje gostovanje na 21. Internacionalnom festivalu lutkarstva koji će se održati od 24 oktobra do 4. novembra  u Istanbulu. Na festivalu će nastupiti najpoznatija imena savremenog svjetskog lutkarstva iz Kine, Španije, Tajvana, Portugala, Irana, Italije, Hong Konga i domaćina Turske.

Pozorište mladih gostuje s predstavom Čarobna lampa, a izvešće je u nekoliko termina na različitim lokacijama, između 2. i 4. novembra.

Čarobna lampa je magična predstava po motivima arapske folklorne naracije o duhu koji ispunjava želje. Arhetipski likovi turskog tradicionalnog teatra sjena Karađoz,  šaljividžija Hadživat i lakovjerni i naivni Karađoz vode naz kroz niz avantura i peripetija u šarolikom i bajkovitom teatru sjena koji oživljavamo na sceni Pozorišta mladih u tradicionalnom i izvornom lutkarskom obliku, ali u bosanskoj adaptaciji i modernoj verziji tehnološki adekvatnoj digitalnom dobu.

Predstavu Čarobna lampa, režirao je Cengiz Ozek, edukator, redatelj,  glumac i trenutno jedan od najvećih poznavalaca Karađoz teatra. U predstavi igraju Mario Drmać, Anita Memović Kajasa i Elma Ahmetović.

Video link