Čarobna lampa predstavlja BiH na Internacionalnom festivalu u Turskoj

Pozorište mladih Sarajevo predstavlja Bosnu i Hercegovinu na 21. Internacionalnom festivalu lutkarstva u Istanbulu sa predstavom Čarobna lampa.

Na festivalu će nastupiti najpoznatija imena savremenog svjetskog lutkarstva iz Kine, Španije, Tajvana, Portugala, Irana, Italije, Hong Konga i domaćina Turske. Naša predstava će biti izvedena na dvije festivalske lokacije od izmedju 1. i 5. novembra. Čarobnu lampu, režirao je Cengiz Ozek, profesor, redatelj, glumac i trenutno jedan od najvećih poznavalaca Karađoz teatra. Predstava je premijerno izvedena u maju ove godine, a gostovala je na Malom MESS-u, i trenutno je jedna od vodećih dječijih predstava Pozorišta mladih Sarajevo. Objavljena je i ilustrovana knjiga po motivima predstave u izdavaštvu Grafike Šaran i Tropik distribuciji. Ovo je prvo gostovanje Pozorišta mladih Sarajevo izvan BiH u protekle četiri godine.

„Čarobna lampa je magična predstava po motivima arapske folklorne naracije o duhu koji ispunjava želje, radjena je u maniru teatra sjena, sa arhetipskim likvima Karagoza i Hadživata, ali u bosanskoj adaptaciji i modernoj verziji tehnološki adekvatnoj digitalnom dobu.“ – izjavljuje direktorica Pozorišta mladih, dr. Lejla Panjeta.

U predstavi igraju Mario Drmać, Anita Memović Kajasa i Elma Ahmetović. Adaptaciju su radili Ivana Golijanin i Segor Hadžagić, dizajn Furkan Hizir, a autor teksta, muzike i scenografije je Cengiz Ozek. Asistent režije je Rufat Mammadli, a vajar izvodjać scenografije je Mirjana Čistopojski. U Istanbulu, pored članova ansambla, predstavu tehnički i umjetnički realiziraju Ismir Fazlić i Segor Hadžagić.

Pokrovitelj gostovanja i predstavljanja Bosne i Hercegovine na ovom medjunarodnom kulturnom dogadjaju je Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Pozorište mladih Sarajevo zahvaljuje se ministru Mirvadu Kuriću na cjelokupnoj podršci ovom projektu i realizaciji gostovanja predstave na Internacionalnom festivalu lutkarstva u Istanbulu.