Srijeda, 7.6.2017. u 11 sati
Mala scena Pozorišta mladih

Pozorište mladih Sarajevo Vas poziva na press konferenciju
povodom premijere predstave

„ČAROBNJAK IZ OZA“

Režiju potpisuje Adis Bakrač, dramatizaciju i adaptaciju potpisuju Segor Hadžagić i Adis Bakrač. Kostime je osmislila Amna Kunovac Zekić, scenografiju potpisuje Darko Miličević, dok su autori muzike Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović. Dramaturg i autor songova je Segor Hadžagić, a koreografiju i scenski pokret potpisuje Belma Čečo Bakrač. Ilustracije je radio Dejan Slavuljica, 2D animaciju Adnan Šahbaz, dok je 3D animaciju uradio Alen Ajanović. Video relazaciju potpisuje kompanija Pal-e AV systems. U predstavi igraju: Elma Juković, Mirza Dervišić, Rijad Gvozden, Edin Avdagić, Edhem Husić, Aida Bukva, Alma Merunka, Damir Kustura, Suada Ahmetašević, Mirza Tanović, Elma Ahmetović, Narda Nikšić i Aldin Tucić.

Na press konferenciji će se obratiti v.d. direktora Pozorišta mladih Semir Krivić, reditelj Adis Bakrač, dramaturg Segor Hadžagić i glumački ansambl.

., Predstava „Čarobnjak iz Oza“ bazirana na jednom od najpoznatijih romana američke dječije literature autora L. Franka Bauma, doživjela je bezbroj teatarskih, TV i filmskih adaptacija od svog objavljivanja 1900, a i dan danas uživa kultni status kod djece i odraslih. Naš „Čarobnjak iz Oza“ nastaje iz potrebe da se u današnjem hipertehnološkom, digitalnom dobu ispričaju nove bajke, fantastične i avanturističke priče,prilagođene djeci i odraslim. U našoj verziji Oz je čudesna zemlja ispunjen prelijepim, ali i strašnim predjelima iz koje glavna junakinja Dorothy pokušava naći put nazad u Kanzas, kod svojih tetka Henrya i tetke Anne.

Jedna prirodna katastrofa (tornado) odvodi Djevojčicu iz svog doma i zavičaja u čudesnu virtuelnu zemlju kojoj vladaju mitska bića poput zlih i dobrih vještica i čarobnjaka Oza. Na tom putovanju susreće smiješna i simpatična bića koja trebaju Mozak (Strašilo), Srce(Limeni) i Hrabrost (Lav). U simboličkom smislu oni predstavljaju tri osobine koje grade humanost: pamet, osjećajnost i odvažnos.Uzimajući u obzir estetsku i institucionalnu promjenu paradigme u svjetskom pozorištu, koja se zasniva na novim medijima,inovativnosti i mobilnosti. Pozorište mladih Sarajevo pristupa kreiranju sasvim drugačije repertoarske politike koja radikalno kreće u stvaranje nove publike. Ovaj produkcijski, tehnički estetski zaokret je nužnost. Današnje generacije odgajaju se u bliskom okruženju digitalnih medija i gadgeta, a teatar koji ne „komunicira“ s njima dolazi u opasnost da postane muzej. Zato, u predstavi po prvi put koristimo modernu tehnologiju 3D mappinga i virtuelne scenografije, kako bi s mlađim generacijama ostvarili komunikaciju medijima koji su im bliži. No, zadržavamo i posebnu odgovornost prema publici koje pored umjetničke i zabavne, mora istaknuti i obrazovnu dimenziju. Zato je cilj Pozorišta mladih oživjeti klasična djela prozne i dramske literature u novom ruhu. Jer klasici su ti koji povezuju stare i nove generacije (kroz nastavne programe osnovnih, srednjih škola i univerziteta) svojim univerzalnim idejama, a „provociraju“ i aktuelni trenutak.

(odlomak teksta iz afiše)

Premijera predstave je zakazana za četvrtak, 8.6.2017. u 20 sati.