Pozorište mladih Sarajevo 13. maja, svoju tradicionalnu nedjeljnu predstavu upriličilo je kao „Predstavu poklon“ svim najmladjim sarajlijama i ljubiteljima lutkarstva. Naime, publika je imala priliku vidjeli iznenadjujuće zanimljivu i estetski visoko kvalitetnu izvedbu nagradjivane predstave Garbage Monster – Čudovište smeća, koja je gostovala od Brazila do Irana šireći svijest o zaštiti čovjekove okoline, a veći broj puta je izvedena za osobe sa posebnim potrebama. Predstava koristi izražajna sredstava koja preko univerzalnog zvučnog i vizuelnog jezika briše granice medju publikom i osvješćuju jedinstvenost pozorišne umjetnosti dovodeći je na novi estetsko-perceptivni nivo.

Reditelj i glumac predstave je profesor lutkarstra Cengiz Ozek, koji trenutno režira predstavu Pozorišta mladih Sarajevo, Čarobna lampa. Ovo igranje izvedeno je u sklopu reanimacije lutkarstva i edukacije iz oblasti teatra sjena, koja je započela uvodnim predavanjem u srijedu, 9. maja na Maloj sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Predstavu je pratila izložba eksponata Muzeja Sarajevo, koji u saradnji sa Pozorištem mladih predstavlja bosansku kolekciju lutaka Karagoza staru oko 100 godina. Publika ima priliku upoznati se sa tradicionalnim bosanskim lutkama teatra sjena, a iduće sedmice premijerno gledati bosansku izvedbu savremenog teatra sjena u novoj predstavi Čarobna lampa.