Godišnjica smrti Seada Bejtovića

Danas, 24.11. obilježava se godišnjica smrti poznatog bosanskohercegovačkog glumca i dugogodišnjeg člana glumačkog ansambla Pozorišta mladih Sarajevo Seada Bejtovića u čije ime je nazvana Mala scena Pozorišta mladih.

Sead Bejtović je rođen 1942. u Sarajevu, a već 1953. postaje član tadašnjeg Pionirskog pozorišta.

Njegovi teatarski počeci vežu se za čitav niz uloga junaka dječije literature koji su tada zaokupljali maštu njegovih vršnjaka (Palčić, Pinokio, Mačak u čizmama, Junaci Pavlove ulice, Tom Sawyer...). Godine 1967. postaje profesionalni glumac Pozorišta mladih kojem je vjeran čitav svoj glumački vijek.
Uporedo s angažmanom u Pozorištu mladih, Sead Bejtović je igrao i u drugim teatrima – u Narodnom pozorištu Zenica, u Kamernom teatru 55, u SARTR-u i u Narodnom pozorištu Sarajevo. Bejtović je jedan od rijetkih koji je u kontinuitetu, 20 godina, kao učesnik bio prisutan na Pozorišnim igrama u Jajcu, a 2010. godine Bejtović je bio i član stručnog žirija Pozorišnih igara. Bio je glumac koji nikad nije odbio ulogu, jer kako je govorio, "nijedna uloga nije mala, nastojao sam da ostane primijećena". 

Ostvario je široku lepezu teatarskih kreacija u dramskim, komediografskim, ali i avangardnim djelima. 

Među teatarskim znalcima tog vremena pamte se ostvarenja kao Klaun (Bajka iz kofera), Arsa (Nušić, Vlast), Kapetan Džon Piplfoks, Mačak Džingis-Kan, Prospero (Bura, Shakespeare), Macuo Bašo (Uski put prema dubokom sjeveru, Edward Bond), Vuk Bubalo (Ćopić), Kralj Ubu, Ibi u lancima (Alfred Jarry), Emil Trišinski, (Okupacija, Kostić), Sreski načelnik (Analfabeta), I opet Nušić (Darko Lukić); Vladimir (Čekajući Godota, Beckett); Muselim (Derviš i smrt, Selimović), Otac (Spašeni za dlaku, Tornton), Zeus (Odiseja, Goran Babić), Pisteter (Ptice, Aristofan), Likovi u Kad bi ovo bila predstava, Imširević, Stanac (Novela od Stanca, Držić).

Imao je zapažene uloge u filmovima "Cirkus Columbia", "Savršeni krug" i "Kuduz", te u još 30 filmova.

Umro je u Sarajevu, 24.11.2015.