Sezona 2009. / 2010. u Pozorištu mladih Sarajevo počinje probama za lutkarsku predstavu „Mačak u čizmama“ režija i adaptacija teksta Drago Buka, scenografija i kostim Vanja Popović, autori muzike su Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović. U predstavi „Mačak u čizmama“ igraju glumci Pozorišta mladih; Mario Drmać, Sanin Milavić, Damir Kustura, Elma Ahmetović, Mirza Tanović, i gostujući glumci Adnan Goro i Merima Lepić.

Tekst predstave „Mačak u čizmama“ napisan je po motivima istoimene bajke autora Charles Perraulta (Šarla Peroa) sa autorskim komentarom Drage Buke na našu svakodnevnicu vidljivim u osnovnoj dramskoj situaciji komada; tri brata odlučuju da podijele očevu imovinu umjesto da zajedno žive, te najmlađem bratu Nevenu ostavljaju samo njegovog mačka i knjige. Ali mudrost i dovitljivost mačka, izbavit će Nevena iz bijede i osigurati ovoj bajci sretan kraj za sve. Predstava „Mačak u čizmama“ svojom dinamičnošću, šarenilom i izvrsnim songovima sigurno će biti još jedno osvježenje za dječiju publiku, ali ne samo za njih, jer ova predstava progovara i o situacijama koje samo odrasli mogu razumjeti. Premijera predstave „Mačak u čizmama“ planirana je za 9. oktobar 2009.

Realizacija ostalih planiranih projekata u Pozorištu mladih Sarajevo za narednu sezonu je izuzetno neizvjesna i ovisi samo od raspoloživih finansijskih sredstava – kojih je, na nesreću, iz mjeseca u mjesec sve manje i manje. Glumci i uposlenici Pozorišta mladih Sarajevo se iskreno nadaju da će biti u mogućnosti da djeci, ali i odraslima pripreme još novih sadržaja – ali, to će se desiti samo ako „moćnici“ ovu vijest shvate kao tragičnu i učine nešto da se ne ugasi kulturni život glavnog grada Bosne i Hercegovine.