Izložba "Plakati i lutke“

Izložba "Plakati i lutke“ u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti realizirana je u suradnji s Pozorištem mladih Sarajevo u okviru projekta "Otvoreno u PM“.

Inicijator izložbe, profesor Boris Čistopoljski, na otvorenju je poručio da su đaci i studenti kreatori radova iz širokog spektra primijenjene umjetnosti, koje galerija namjerava izlagati.

Mirjana Čistopoljski, koja dugo radi u Pozorištu mladih kao vajar-patiner, a diplomirana je grafičarka, izdvojila je:

„Naše pozorište je specifično, jer ima i lutkarsku scenu. Drago mi je da se izložba održava upravo u ovoj galeriji. Podsjećam da su, zahvaljujući radu učenika ove škole, prije 70 godina, izrađene glave i ruke prvih lutaka za ovo pozorište. Mi nastavljamo saradnju s učenicima. Vajari i slikari, svršeni đaci i studenti mogu da se bave scenografijom, kostimografijom, izradom lutaka, grafičkim dizajnom, a ako opet bude postojao odsjek restauracije, bit će posla i za njih. U Pozorištu imamo jako bogat fundus koji smo uspjeli sačuvati, imamo lutke koje su stare, nagrizao ih zub vremena, bilo bi posla za onog ko bi se bavio restauracijom. Ova nam je škola svima u srcu, rado joj se vraćamo.„