LJEPOTICA I ZVIJER u Pozorištu mladih Sarajevo

U Pozorištu mladih Sarajevo je u ponedjeljak, 16.09.2019 godine u 11:00 sati održana 1. proba za predstavu Ljepotica i zvijer u režiji Adisa Bakrača.

Adaptaciju radi Adis Bakrač, dramaturg je Segor Hadžagić, a scenograf je Vedran Hrustanović. Kostimografiju radi Amna Kunovac, a koreografiju Belma Čečo Bakrač. Muziku će komponovati Nedžad Merdžanović, a masku i šminku radi Maja Talović.

U predstavi igraju Darja Badnjević, Mak Čengić, Edhem Husić, Damir Kustura, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Nadine Mičić, Ivana Vojinović, Zulejha Kečo, Ana Kuzmanović i Naida Hamzić. Audio naraciju za slijepa i slabovidna lica radi Semir Krivić.

Direktorica Pozorišta mladih, Dr. Lejla Panjeta je izjavila: „Verzije priče o Ljepotici i zvijeri su mnogobrojne. Elementi priče variraju u modernim adaptacijama, koje služe da bi se ukazalo na probleme adolescencije, rastavljenosti roditelja, prevazilaženja Edipovih kompleksa, pomirenja ega, superega, ida, shvatanja da izgled i kako se vidimo nije važan, otkrivanja unutrašnje snage i karaktera, itd. Folklor ove priče i njene varijacije pokazuju da ona ima privlačnost za sve generacije mladih i starih čitatelja i gledalaca. Stoga se nadamo još uspješnijim adaptacijama ove narodne priče, mita i klasične naracije, jer privlačnost njene osnovne poruke, o ljubavi koja sve pobjeđuje, nadi u promjenu nabolje, zadovoljstvu žrtve za dobra djela, sreći u činjenju sretnim drugog, je magnetična i neprevaziđena.”

Reditelj Adis Bakrač o predstavi kaže: “Čudesna bajka „Ljepotica i zvijer“ donosi živopisne likove i vraća nas u svijet magične prošlosti. Oživljavajući na sceni jedno prošlo vrijeme neminovno preispitujemo vrijeme u kojem živimo. Nameće se zaključak da su dileme i pitanja koje ova bajka postavlja identični pitanjima i dilemama današnjeg vremena. Prije svega, tu je tema vječite borbe između dobra i zla, pitanja da li dobar uopšte vrijedi biti i na koji način se može postati sretan? Glavni likovi ove predstave žele svijet učiniti boljim i pravednijim, zbog toga su spremni i sami sebe istinski promijeniti. Oni uviđaju da život bez dobrote nema svoj puni smisao. Šarolika plejada sporednih likova kroz komične situacije progovara o ozbiljnim problemima i ukazuje na ljudsku potrebu za druženjem i povjerenjem iz kojih nastaju ljubav i prijateljstvo. Nije lako postati sretan, ali itekako je moguće.“

Premijera predstave Ljepotica i zvijer je zakazana za četvrtak, 31.10.2019 u 18:00 sati.