Ministar Kurić u posjeti gradjevinskim radovima  u Pozorištu mladih Sarajevo na implementaciji projekta  „Kultura pripada i meni“

Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji na projektu “Kutlura pripada i meni” između Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Udruženja „Život sa Down sindromom FBiH“ o Pozorišta mladih Sarajevo u martu ove godine, radovi na drugoj fazi implementacije projekta počeli su u zgradi pozorišta 2. jula ove godine. 

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić, posjetio je Pozorište mladih Sarajevo 17. jula, a sa radovima su ga upoznali direktorica Dr. Lejla Panjeta, predsjednica Udruženja Sevdija Kujović i tehnički rukovodilac Ismir Fazlić, Predsjednik Radne grupe za implementaciju projekta. Sastanku nakon posjete prostorijama pozorišta prisustvovali su Alena Džebo, autorica predstave “Svirala” u koprodukciji sa Pozorištem mladih za osobe sa posebnim potrebama, član Radne grupe za implementaciju projekta, Damir Kustura, član Umjetničkog savjeta, Edhem Husić, zaposlenici pozorišta Safija Murtezić i Adnan Rešić.

U prvoj fazi rada na projektu Radne grupe za implementaciju projekta i vizuelni identitet u Pozorištu mladih su u saradnji sa Udruženjem izradile mapiranje i analizu prilagodjenja Pozorišta mladih svim kategorijama osoba sa posebnim potrebama, te djecu sa poteškoćama u razvoju. Rekonstrukcija i gradjevinski radovi na adaptaciji zgrade, kabina, toaleta i prilaza  pozorištu počeli su prije sedam dana, a krajem sedmice se očekuje rekonstrukcija Velike sale i pozorišnih fotelja. Velika sala bi trebala biti u upotrebi početkom avugsta. 

Prilagođenje svim strukturama stanovništva u produkcijskom, estetskom, vizuelno-komunikacijskom, audio-informativnom i infrastrukturalnom pogledu u sklopu ovog projekta od iznimnog je značaja za kulturu općenito. Zahvaljujem se ministru Kuriću na uloženim naporima i inicijativi za realizaciju ovog projekta. U Pozorištu mladih radi se i tokom godišnjih odmora kako bi Velika sala bila spremna za početak nove sezone, te kako bi dočekali novu publiku, za čije potrebe će pozorište biti prilagodjeno. Kultura ne treba da poznaje granice ili ograničenja, a mi se trudimo da ih u potpunosti izbrišemo u estetskom diskursu kao i infrastrukturnom pogledu."-  istakla je Prof. Dr. Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.

Ministar Mirvad Kurić, istakao je da kulturni radnici trebaju zajednički raditi na uklanjanju svih prepreka koje mogu sprečavati naše sugrađane da ravnopravno s ostalima koriste kulturne i sportske sadržaje. “Iznimno mi je drago da pozorišna djelatnost ide u ovom smjeru, te se nadam da će inkluzivni projekt “Kultura pripada i meni” scensku umjetnost osloboditi prepreka i da će svi moći da uživaju u njoj bez ograničenja.”- naglasio je ministar Kurić.

POZORIŠTE MLADIH SE ZAHVALJUJE MINISTRU MIRVADU KURIĆU NA IDEJI I POMOĆI U REALIZACIJI REKOSNTRUKCIJE VELIKE SALE I INICIJATIVI ZA PROJEKAT KULTURA PRIPADA I MENI.