NAJAVA ZATVARANJA I OSVRT NA SEZONU 2017/18 U POZORIŠTU MLADIH SARAJEVO:  EDICIJA ILUSTRIRANIH KNJIGA ZA DJECU ZA LJETNI RASPUST

U četvrtak, 7. juna na Maloj sceni Pozorišta mladih održala se promocija edicije ilustriranih knjiga za djecu po motivima najuspješnijih dječijih predstava Mali princ, Čarobna lampa i reizdanjem Čarobnjak iz Oza u saradnji sa izdavačima i distributerima Grafikom Šaran i Tropikom, koji je najveći distributer dječije literature u BiH.

Ovaj domaći edukativno-umjetnički projekt rezultat je entuzijazma i zajedničkog rada mladih autora, pisaca, reditelja, ilustratora i dizajnera: Adisa Bakrača, Slobodana Perišića, Segora Hadžagića, Damira Kusture, M.Furkana Hizira, Sandre Ozimica, Adnana Šahbaza,  Ivane Golijanin i Romana Sulejmapašića. Glavni urednici edicije su Lejla Panjeta i Segor Hadžagić.

Promociju sa osvrtom na sezonu 2017/18 je vodio omiljeni dječiji glumac Damir Kustura, a prisutni su bili reditelji, pisci, autori, dizajneri i ilustratori: Adis Bakrač, Segor Hadžagić, Sandra Ozimica i Roman Sulejmapašić. Glumci Edin Avdagić i Edhem Husić pročitali su dramske dijelove prve ilustrovane knjige iz ove edicije - Mali princ. Medijima su se obratili Damir Kustura, Segor Hadžagić, a glavni protagonist većine dječijih predstava Mario Drmać, pozdravio je djecu takodjer. Vjernim najmladjim gledateljima pozorišnih predstava Pozorišta mladih, na promociji su podijeljene prve knjige iz ove edicije za čitanje i uživanje tokom ljetnog raspusta, sa potpisima prisutnih autora:  Adisa Bakrača, Segora Hadžagića, Sandra Ozimice i Romana Sulejmapašića.

Ovaj izvodjačko-izdavački edukativni projekt Pozorišta mladih Sarajevo, kao edicija ilustrovanih dječijih domaćih i internacionalnih klasika, jeste domaći proizvod nastao entuzijazmom mladih autora, reditelja i ilustratora, kojim želimo djeci približiti izvodjačke umjetnosti i dramsku književnu vrstu. Izuzetno smo ponosni na ovu ediciju, s obzirom da se radi izrazito bogato ilustriranim izdanjima radjenim po motivima predstava i klasičnim djelima koja spadaju u lektire i internacionalno popularne bajke.  U savremenom digitalnom crtežu  i specifičnom likovnom autorskom stilu kompatibilnom tekstu, ove knjige nude i kratke enciklopedijsko-leksikonske tekstove o pozorištu i književnosti, prilagodjene za najmladji uzrast i školsku djecu. Ovaj domaći edukativno-umjetnički projekt spaja pozorište, likovnu umjetnost i književnost, za najmladji uzrast čitalaca i gledatelja. Monografsko-arhivska vrijednost ilustrovanih knjiga je takodjer od velikog značaja za pozorišnu djelatnost i kulturu uopšte.“- izjavljuje direktorica Pozorišta mladih Sarajevo, dr. Lejla Panjeta.

Kroz osvrt Damira Kusture na sezonu 2017/18.  Pozorište mladih je predstavilo dosadašnji rad koji uključuje sedam premijera, od kojih dvije koprodukcije, jednu komediju za odrasle, predstave po motivima klasičnih naracija za djecu, tri izložbe, edukacijski seminar u okviru reanimacije lutkarstva, te ediciju od četiri ilustrovane knjige po motivima predstava. U repertoarskom diskursu bio je fokus na internacionalnu i domaću folkornu i klasičnu baštinu.

Ideja je mnogo, ali efikasna realizacija moguća je jedino uz timski rad, želju, i konstantni trud za poboljšanjem. Sa edicijom ilustrovanih knjiga ostavljamo djeci na čitanje i uživanje tokom ljetnog raspusta zanimljivo i poučno štivo kojim ih učimo o pozorišnoj umjetnosti i dramskoj književnoj vrsti, a takodje ispunjavamo arhivsko-monografsku funkciju nase kulture uopće vezanu za Pozoriste mladih Sarajevo.” – naglasila je u svom osvrtu direktorica dr. Lejla Panjeta.

Vezano za projekat  edicije knjiga i osvrt na portekli period dramaturg Pozorišta mlladih, Segor Hadžagić izjavljuje: “Savremeno doba sa sveprisutnim digitalnim medijima i društvenim mrežama postavlja pred instituciju pozorišta fundementalnu misiju konstantnog educiranja gledatelja, i to onih najmlađih, ali kroz igru i zabavu. Pri tome, sam izvođački aspekt pozorišta pokazuje se nedovoljnim da bi ono odgovorilo izazovima vremena. Savremeni čovjek je “priključen” na mrežu i svijest o pozorištu odnosno o pripadnosti zajednici koje ono treba da osvijesti,  posve je zatamnjeno. Zato se Pozorište mladih odlučilo na izvođački projekt pokretanja edicije ilustrovanih dječijih klasika, projekt po svemu velik i važan, ne samo za nas već i za kulturu uopće, jer u sebi osviještava edukativnu prisutnost pozorišta, književnosti i likovne umjetnosti kroz medij ilustrirane knjige. Ovom edicijom postajemo prisutniji, edukativniji, zabavniji i dinamičniji – gradimo modernu kulturnu instituciju koja istovremeno razvija sve svoje potencijale: izvođačke, edukativne, ludičke, marketinške, ali  i arhivske, jer svim svojim djelatnostima pridružujemo funkciju kulturnog pamćenja jednog vremena i prostora.”