Pozorište mladih počinje svoju novu sezonu 18. septembra u 20 sati, izvedbom komedije autora Nenada Veličkovića Vremenski Tunel, u režiji Admira Glamočaka. Radnja prati tri studenta (dva mladića i djevojka) koji ulaze u “Bosansku piramidu sunca”, tražeći dokaze koji će potvrditi ili pobiti teoriju o Bosni kao kolijevci civilizacije. Tako počinje njihovo putovanje kroz vrijeme i historiju Bosne i Hercegovine.

Naime, ono što je izgledalo kao obična rupa u padini brda pretvara se u vremenski tunel, tunel iz kojeg izlaz uvijek vodi u neki drugi dio bh. historije. Susreću Ivana de Kazamarisa, Aliju Sirotanovića, Gavrila Principa, Bašeskiju, Šantića i Ćorovića (i Eminu?), Valtera Perića, Branislava Nušića, borce ispod sarajevske piste…

U predstavi igraju: Ajla Cabrera, Alen Muratović, Aldin Omerović, Edin Avdagić, Sanin Milavić, Semir Krivić, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Damir Kustura, Suada Ahmetašević, Elma Ahmetović i Mirza Tanović.

U septembru će naša najmlađa publika imati priliku pogledati i lutkarsku predstavu Bremenski muzikanti na Maloj sceni Pozorišta mladih 22. i 29.9., sa početkom u 20 sati, te interaktivnu lutkarsku predstavu Patkica Blatkica, u režiji Irfana Avdića. Predstava će biti odigrana 24.9. u standardnom nedjeljnom terminu u 11 sati.

Predstava SOS „Usamljena srca“ na repertoaru je 27.9. u 20 sati. Riječ je o crnoj komediji koja predstavlja pozorišnu adaptaciju uspješnog francuskog filma “Djed Mraz je đubre” iz 1982. godine. Ona donosi priču o humanitarnim organizacijama čiji su predstavnici nerijetko više mislili na vlastite interese nego na one kojima je stvarna pomoć potrebna. Uloge su utjelovili Mirza Dervišević, Anita Kajasa Memović, Sanin Milavić, Ajla Cabrera, Suada Ahmetašević, Damir Kustura i Edin Avdagić. Pozorište mladih ove godine obilježava jubilej 40 godina postojanja u novoj zgradi, kada je došlo do fuzije Lutkarskog i Pionirskog pozorišta, pa za tu priliku priprema niz premijernih projekata i obnova kultnih dječijih lutkarskih predstava, kao i ostale prateće programe (izložbe, performanse).