OTVORENO U PM: Bosnian Beauty

U Pozorištu mladih Sarajevo 28. februara u 20:00 sati premijerno će biti izvedena predstava „Bosnian Beauty“ prema tekstu i u režiji domaćeg autora Segora Hadžagića.

Ovo je prva predstava 2019. godine koja je ujedno dio Medjunarodnog festivala Sarajevska zima, a radi se u sklopu projekta Otvoreno u PM koji omogućava otvorenost pozorišta za sve inovativne ideje u oblasti umjetnosti, te priliku za otvorene debate o aktuelnim temama za mlade i kulture općenito.“ – izjavila je direktorica Dr. Lejla Panjeta.

U sklopu Otvoreno u PM planirano je da se realizuju i konferencija TED (Technology Design Entertainment), koncert Jezz Poesy Cabaret iz Banja Luke po prvi puta u Sarajevu, stand-up komedije, poetske večeri Miki Trifunova, i drugi projekti na Maloj sceni, kao i druženja sa umjetnicima nakon repertoarskih predstava.

Bosnian Beauty je predstava koja kroz sudbine nekoliko likova (tumače ih tri glumca) prikazuje udaljavanje od besmisla tranzicijskog 'bosanskog sna'(posao za stalno, nekretnina, krediti) i približavanje svijetu užitaka, koji u techno ritmu otvara svijet slika, snova i filmova. No ponekad, potraga za užicima otkriva još strašniju grimasu besmisla...“ – govori o predstavi autor Segor Hadžagić.

„Bosnian Beauty“ je savremena bosanskohercegovačka komedija sa jasnim i prepozanatljivim elementima groteske i horora. Tri bračna para različitog klasnog statusa (niži srednji, visoki srednji i visoki) sele se u Novo Naselje u kojem su odvojene stambene jedinice za one s „plitkim“, „malo dubljim“ i „dubokim“ džepom. Predstava je ironična dosjetka na život koji je spolja samo američki ili zapadni, život koji je otuđen od bilo kakve šanse za individualnošću. U predstavi „Bosnian Beauty“ igraju: Edhem Husić, Segor Hadžagić i Marija Šuković. Predstava je namijenjena mladima i odrasloj publici.