U 2018. godini u skladu sa Programom rada Pozorište mladih je realiziralo sljedeće premijerne projekte: Beskrajna priča, Mravko Travko, Čarobna lampa, Vanredne Eko vijesti, Vrli novi svijet, Svirala, Avanture Tom Sawyera i Novogodišnji poklon. U kalendarskoj sezoni 2018. imali smo sedam predstava za djecu i mlade, jednu predstavu za mlade i odrasle, jednu predstavu u kojoj igraju djeca sa posebnim potrebama, jednu predstavu edukativnog i ekološkog karaktera u okviru dramske radionice za djecu uzrasta osnovne škole, te tri prilagodjene predstave za osobe sa posebnim potrebama. Uradjena je predstava na engleskom jeziku, predstava za osobe sa posebnim potrebama, pokrenuta web stranica, te ostvareno gostovanje van zemlje na Internacionalnom festivalu lutkarstva, a organizirane su izložbe i seminari.
Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji na projektu Kultura pripada i meni između Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Udruženja „Život sa Down sindromom FBiH“ i Pozorišta mladih Sarajevo u martu 2018. godine, Pozorište mladih je prilagodjeno za osobe sa posebnim potrebama. Rekonstruirana i obnovljena su Velika sala, fotelje, kabine, garderobe, toaleti, prilazi zgradi, a ispred zgrade je otvoren Trg Jurislava Korenića. U saradnji sa Diplomatskim predstavništvom Belgije i Superarom BiH, u Pozorištu mladih Sarajevo otvorena je izložba posvećena 60. rodjendanu Štrumpfova. Od marta do juna izdavačka kuća Grafika Šaran u saradnji sa distribucijom Tropik izdala je tri ilustrovane knjige za djecu po motivima predstava Pozorišta mladih: Čarobnjak iz Oza, Mali princ i Čarobna lampa. U sklopu reanimacije lutkarstva i edukacije iz oblasti teatra sjena tokom gostujućeg režiranja u Pozorištu mladih Sarajevo, profesor Ozek je izveo svoju nagradjivanu predstavu Grabage Monster, te održao predavanje o razvoju teatra sjena i savremenim i tradicionalnim načinima izrade lutki. U saradnji sa Muzejom Sarajevo u Pozorištu mladih postavljena je izložba eksponata bosanske kolekcije lutaka Karagoza i fotografije iz života i rada sarajevskog glumca Karagoza, Hasiba Ramića. U Pozorištu mladih Sarajevo u 2018. godini održani su sljedeći festivali: MESS, Juventa Fest, Sarajevo film festival, Sarajevska zima i Festival dječije umjetnosti. Pored festivala Pozorište mladih Saajevo je u 2018. godini ugostilo deset izvodjačkih projekata, medju kojima su: Zaleđeno kraljevstvo, Završni koncert Winter Dance, monodrama Rod i dom, KIDS, Dame biraju, Dani sefardske kulture: Josef i njegova braća, te školske predstave Druge gimnazije i Asocijacije XY. U 2018. godini infrastruktura i ljudski resursi su pojačani, Pozorište mladih je otvorilo vrata mladim autorima i saradnicima, a estetski diskurs je podignut na zavidan nivo. Ukupno je odigrano oko dvjesto repriznih predstava.

U svom rezimeu sezone 2018. dramaturg, Segor Hadžagić kaže: „Statistički i umjetnički izuzetno uspješnu sezonu, Pozorište mladih Sarajevo zatvorilo je sa novogodišnjom predstavom „Novogodišnji poklon“, u režiji Damira Kusture, koja dodjelom paketića najmlađim tradicionalno ispraća staru i dočekuje novu godinu. Ove godine estetsko-umjetničku orijentaciju repertoara činile su adaptacije svjetskih klasika za djecu i mlade. Realizirana je predstava na engleskom „Beskrajna priča“, adaptacija romana Michaela Endea, jednog od najpoznatijih svjetskih klasika za djecu, „Avanture Toma Sawyera“, po romanu Marka Twaina, u režiji Adisa Bakrača, lutkarska predstava u stilu tradicionalnog teatra sjena „Čarobna lampa“, u režiji Cengiza Ozeka i „Vrli novi svijet“ po motivima romana Aldousa Huxleya, u režiji Dine Mustafića. U novembru sa predstavom Čarobna lampa, Pozorište mladih je gostovalo na prestižnom Međunarodnom istanbulskom festivalu lutaka. Prvi put u svojoj povijesti, Pozorište mladih je u saradnji s Udruženjem “Život sa Down sindromom FbiH“, realiziralo i inkluzivnu predstavu „Svirala“ u režiji Alene Džebo. U okviru projekta nazvanog Kultura pripada i meni, koji provodi Udruženje Život sa Down sindromom FBiH uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS-a, Pozorište mladih je postalo prvo pozorište u regionu prilagođeno osobama s invaliditetom.

Za naredni period direktorica Dr. Lejla Panjeta najavljuje: „S obzirom da smo u 2018. godini uradili rekordnih osam premijernih projekata, po tekstovima svjetskih i domaćih popularnih naracija i klasika, sa renomiranim rediteljima i mladim autorima saradnicima, iduću godinu planiramo posvetiti repertoarskim repriznim igranjima i gostovanjima, te radu sa mladim umjetnicima. Ponovo ćemo pokušati organizirati dramske radione, a pored novogodišnje predstave u 2019. godini planiramo predstave: Princeza na zrnu graška, Ljepotica i zvjer, te Antigona. Iskreno se nadam da ćemo u narednom periodu biti u prilici da uživamo u popularnim klasicima kakvi su Sherlock Holmes, Dracula ili Frankenstein, te adaptacijama bosanskih i slovenskih bajki i folklornih naracija, koje planiramo za skoriju budućnost. Nadamo se uspješnoj i zanimljivoj teatarskoj sezoni 2019. godine.