PROSTOR ISPRED POZORIŠTA MLADIH POSTAJE TRG JURISLAVA KORENIĆA

Jurislav Korenić je jedna od najznačajnijih ličnosti za bosanskohercegovački teatar i kulturni život Sarajeva. Osnivač je Malog pozorišta koje je preraslo u Kamerni teatar 55, festivala Malih eksperimentalnih scena MESS, bio je prvi operni redatelj s akademskom diplomom u Sarajevu, te je značajno unaprijedio estetski izričaj i repertoarsku politiku Pozorišta lutaka na čije čelo je došao 1966., naslijedivši osnivača Pozorišta lutaka Adolfa Pomeznya. Jurislav Korenić je uistinu renesansna ličnost teatarskog i kulturnog života u Sarajevu, čovjek koji je pokrenuo i(li) obogatio rad svih pozorišta u Sarajevu.

"Nažalost živimo u vremenima kada je normalno postalo pohvalno i mjerilo uspjeha. Nema ništa izuzetno neobično u normalnom prilazu zgradi pozorišta, niti u novoj sali u kojoj stolice na propadaju ispod gledalaca, niti u činjenici da pratimo EU standarde za osobe sa posebnim potrebama. Sve je ovo normalno. Uz čestitke umjetnicima vizuelnog identiteta prostora ispred PM, nadam se da će jedna od funkcija pozorišne umjetnosti, a specijalno umjetnosti za djecu i mlade, a to je edutainment, biti uskoro implementirana i na ovom prostoru, sa više zelenila, ljuljaškama za djecu i odrasle i prostorom za igru, koji nam je svima potreban." - izjavila je direktorica Lejla Panjeta.

 

Pozorište mladih Sarajevo zahvaljuje se Općini Centar na realizaciji projekta Trga Jurislava Korenića. Više o projektu možete pročitati ovdje:

https://www.klix.ba/magazin/kultura/otvoren-trg-jurislav-korenic-ispred-sarajevskog-pozorista-mladih/181106070

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/otvoren-trg-ispred-pozorista-mladih-zelene-povrsine-klupe-i-mjesta-za-odmor-umjesto-parkinga-406894