Teatar sjena oduševio mališane

U Pozorištu mladih Sarajevo u srijedu 23. maja premijerno je izvedena  predstava „Čarobna lampa“, prema tekstu i u režiji Cengiza Ozeka.  U predstavi igraju: Mario Drmać, Elma Ahmetović i Anita Memović.

Ovaj veliki projekat edukacije i reanimacije lutkarstva emanirao je pozitivnom energijom, brojnim dogadjajima u pozorištu koji objedinjuju edukaciju, likovne i izvodjačke umjetnosti, postavku naših muzejskih eksponata, a kao finalni rezultat imamo veoma uspješnu predstavu, koja kroz modernu tehnologiju predstavlja tradicionalnu i folklornu priču o duhu iz čarobne lampe, te vraća Karagoza u pozorište i modernizira teatar sjenki.  Saradnja sa autorom je bila izuzetno dobra, a upućen nam je i preliminarni poziv za gostovanje u Istanbulu i Mardinu krajem ove godine na festivalima pozorišne i lutkarske umjetnosti.“ – ističe direktorica Pozorišta mladih, Lejla Panjeta.

U prepunoj sali Velike scene Pozorišta mladih Sarajevo po prvi put je izvedena moderna adaptacija tradicionalnog stila teatra sjena u bosanskoj interpretaciji priče o Karagozu. Moderna tehnologija igre sjena i virtuoznost vještine glumačke ekspresije, te kreativnosti i orginalnosti glavnog glumca Maria Drmaća prevazišla je sva očekivanja publike, a najprije je oduševila djecu kojima je ova internacionlna folklorna priča o duhu iz lampe bila namijenjena. Glumački izazov kojemu je Drmać odgovorio brilijantno u rangu je sa svjeski renomiranim izvodjenjima i performerima lutkarskih predstava.
 
Lutke za Čarobnu lapmu je u tradicionalnom maniru u Istanbul Karagoz Teatru izradio Cengiz Ozek i poklonio Pozorištu mladih. U sklopu reanimacije lutkarstva i edukacije iz oblasti teatra sjena tokom gostujućeg režiranja u Pozorištu mladih Sarajevo, profesor Ozek je izveo svoju nagradjivanu predstavu, te održao predavanje o razvoju teatra sjena i savremenim i tradicionalnim načinima izrade lutki. U saradnji sa Muzejom Sarajevo u Pozorištu mladih postavljena je izložba eksponata bosanske kolekcije lutaka Karagoza Muzeja Sarajevo, stara preko 100 godina, i fotografije iz života i rada sarajevskog madjioničara i glumca Karagoza, Hasiba Ramića.  

Pozorište mladih priprema i ilustrovanu knjigu po motivima predstave, kroz koju će se djeca upoznati sa tradicionalnim vrijednostima lutkarstva sjena u bosanskoj adaptaciji popularnih likova Karagoza i Hacivata, te educirati o teatru uz adaptaciju svjetski poznate folklorne priče iz Hiljadu i jedne noći, o duhu iz čarobne svjetiljke.

Pozoriste mladih Sarajevo zahvaljuje se pokrovitelju projekta Hotelima Hecco koji podrzavaju nase edukativne i djecije projekte.