TOM SAWYER u Pozorištu mladih Sarajevo

U Pozorištu mladih Sarajevo u nedjelju 18. novembra u 11:00 sati premijerno će biti izvedena predstava „Avanture Tom Saweyra“, prema romanu kultnog dječijeg pisca Marka Twaina, u režiji Adisa Bakrača.
Adaptaciju i dramatizaciju romana radili su Adis Bakrač i Segor Hadžagić. Scenograf predstave je Vedran Hrustanović, kostimograf je Amna Kunovac-Zekić, koreograf je Belma Čečo-Bakrač, dok originalnu muziku potpisuje Mario Knezović i Adis Sirbubalo. Dizajn je radio Furkan Hizir, a fotografiju i video Adnan Šahbaz.

U predstavi igraju: Aldin Tucić, Suada Ahmetašević, Edin Avdagić, Mirza Dervišić, Edhem Husić, Semir Krivić, Damir Kustura, Ivana Vojinović i Saša Krmpotić. Audio deskripciju izvodi Narda Nikšić.

Avanture Tom Sawyera je sedmi premijerni projekt u ovoj godini i pokazatelj estetskog diskursa koji je usmjeren na kvalitene adaptacije i interpretacije svjetskih i domaćih klasika u izvodjačkom, muzičkom i vizuelnom smislu. Visoko tehnološki opremljena i inovativna, glumački izuzetno razigrana, a i režijski, vizuelno i muzički zadivljujuća, ovo je klasik u kojem će uživati odrasli jednako kao i djeca, učitelji kao i učenici. Nadam se da će pozitivna energija koju nam donosi Tom Sawyer, kao kompletan umjetnički projekt, biti putokaz za budući razvoj umjetnosti za djecu i mlade. Priča o Tom Sawyeru je priča o odrastanju, ali ne u fiziološkom smislu, već o odrastanju osjećaja za razliku izmedju dobra i zla. Zato je Tom Sawyer klasična priča o vjeri u sebe i postupanju po sopstvenom osjećaju za dobro, ma kako drugačije od ostalih to bilo, i pobjedi dobrog i ispravnog.” – izjavila je Dr. Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.

U sklopu implementacije projekta „Kultura pripada i meni“ za predstavu se priprema prilagodjenje sa titlovima i audiodeskripcijom. Ovo je prva adaptacija „Tom Sawyera“ u sarajevskim teatrima. Napisan 1875. godine, „Avanture Tom Sawyera“ je jedan od najzanimljivijih i najintrigantnijih romana o djetinjstvu. Pisan je jednostavnim, britkim i humorističnim stilom, karakterističnim za Marka Twaina i podjednako oduševljava kako djecu i odrasle. Neobuzdana i pustolovna narav, inteligencija i snalažljivost osnovne su karakteristike koje krase glavnog junaka, Toma Sawyera, koji je jedan od najomiljenijih književnih likova i lektire.