Vrli novi svijet u Pozorištu mladih Sarajevo

U Pozorištu mladih Sarajevo u petak 28. septembra u 20:00 sati premijerno će biti izvedena  predstava „Vrli novi svijet / Brave New World“, Aldousa Huxleya u režiji Dine Mustafića.

U predstavi igraju: Mario Drmać, Dina Mušanović, Semir Krivić, Mirza Dervišić, Anita Memović, Elma Ahmetović, Sanin Milavić, Edin Avdagić, Alma Merunka i Filip Radovanović.
Adaptaciju teksta i dramaturgiju radila je Bojana Vlaisavljević. Scenograf je Roman Sulejmanpašić, kostimograf Amra Džinalija, scenski pokret je radila Ena Kurtalić, a animaciju Merisa Bašić. Kompozitor je Nenad Kovačević, dizajner M.Furkan Hizir, a fotograf Adnan Šahbaz.

Predstava je radjena prema romanu britanskog klasičnog pisca Aldousa Huxleya i utemeljitelj je distopijskog žanra. Namijenjena  je odrasloj publici, studnetima i završnim razredima srednjih škola. U skladu sa repertoarskim diskursom Pozorišta mladih, ovo je jedna predstava za odrasle koja je radjena u sopstvenoj produkciji na godišnjem nivou. Djelo je klasične svjetske literature koje preispituje granice definisanja ljudskosti.

Prema riječima direktorice Prof. Dr. Lejle Panjeta: “Brave New World je jedna od prvih distopija u kojoj pobjedjuje nada u bolju budućnost koja, nakon uništenja svega što poznajemo kao emocije, a definiše nas ljudima, može pokazati kako je ono najvrijednije, ljudsko, zapravo veoma jednostavna bezuvjetna ljubav. Svijet bez emocija nije ljudski svijet. Klasično Huxleyevo djelo pruža nam uvide u suštinske stvari veoma jednostavnim jezikom, u izuzetnoj vizuelnoj atmosferi i zanimljivoj glumačkoj interpretaciji, ostavlja začudjenim kad pomislimo da je prije skoro jednog vijeka predvidjeno naše beskrupulozno, depresivno-anksiozno i neemotivno ponašanje u današnjoj kulturi virtulenih društvenih mreža i masovih interaktivnih medija.

Željeli smo napraviti predstavu koja želi zabaviti i šokirati, podstaknuti na razmišljanje dokle smo došli i kuda svijet ide u budućnosti? Može nas uništiti ono što volimo! Skoro da ne primjećujemo koliko je naša prevelika i slijepa zaljubljenost u tehnologiju svojevrsni narkotik podjednako moćan kao i soma (droga) za stanovnike 'Vrlog novog svijeta'. Mi već sada prisustvujemo digitalnom ropstvu. Umjesto da tehnologiju koristimo, ona postaje sredstvo za okupaciju pojedinca ‘ugodnim ropstvom'. Sama zabava (hljeba i igara), koja je, u odnosu na prošla vremena, pomoću tehnologije dignuta na nemjerljivu potenciju, dovoljna je da umiri mase i uljulja ih u duboki, pokorni san u kojem nema društvenog  prevrata, boljeg i pravednijeg svijeta!” – kaže o predstavi Dino Mustafić, reditelj.