VRLI NOVI SVIJET USKORO U POZORIŠTU MLADIH SARAJEVO

U Pozorištu mladih Sarajevo ove sedmice počele su probe na novoj predstavi „Vrli novi svijet“ po motivima kultnog britanskog romana Aldousa Huxleya, a u režiji Dine Mustafića. Roman je ekranizovan više puta, a radi se o djelu svjetske klasične literature i jednoj od prvih distopija, koja je trenutno najpopularniji žanr svjetske proze i filmskih blockbuster ostvarenja za mladju publiku. 

Adaptaciju i dramatizaciju romana potpisuje Bojana Vidosavljević, kostimografkinja je Amra Džinalija, scenograf je Roman Sulejmanpašić, kompozitor Nenad Kovačević, fotograf je Adnan Šahbaz, koreograf: Gjerg Prevazi, a dizajner M. Furkan Hizir. Glumačku podjelu čine: Semir Krivić, Sanin Milavić, Dina Mušanović, Mario Drmać, Anita Kajasa Memović, Elma Ahmetović, Alma Merunka, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Filip Radovanović.

Vrli novi svijet je uz Orwellovu „1984“ i „Mi“ Jevgenija Zamjatina, najpoznatiji distopijski roman 20. vijeka. Huxleyev ‘Vrli novi svijet’ društvo je čiji su slogani ‘Zajedništvo, identitet, stabilnost’ te u seksualnom smislu ‘svatko pripada svakom’, kao i ‘Danas su svi sretni’, ‘napredak je divan’ te ‘volim novu odjeću’. Budući da se umjesto porodice pojedinac rađa u velikim vladinim zgradama gdje biva odgojen kao rob(ot) države, ti se slogani uz ostale ‘vaspitne metode’ pranja mozga, puštaju djeci u snu kako bi ih za cijeli život zapamtila. Društvo je podijeljeno na pet različitih kasti od kojih samo najviše imaju urođene sposobnosti razvijene inteligencije, dok one radničke moraju podnositi urođene defekte. Religija je zamijenjena nekom vrstom kulta potrošnje (konzumerizma) i kulta zadovoljstva, a likovi se imenuju prema biranim povijesnim ‘junacima’ od kojih je Ford zamijenio Krista, a slijede ga Marx, Lenin, Rotschild i slični.