Avdagić Edin

Glumac
 • +

  Biografija

  Rođen je 24.10.1985.godine u Sarajevu gdje završava osnovnu školu Skender Kulenović te gimnaziju "Dobrinja". Uporedo s tim završava osnovnu muzičku školu "Ilidža", odsjek za klavir. Godine 2007. upisuje Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu u klasi docenta Ermina Brave. Diplomira na kolektivnoj diplomskoj predstavi Južnjak W. Fassbindera, te 2013. godine na samostalnoj diplomskoj predstavi Njuškalo Anthonyja Shaffera koja biva uvrštena na redovni repertoar Pozorišta mladih Sarajevo. Od decembra iste godine postaje stalni član glumačkog ansambla Pozorišta mladih Sarajevo.

  Iz profesionalnog pozorišnog života izdvaja se rad na predstavama Terorizam u režiji Dine Mustafića te produkciji Kamernog Teatra '55 iz Sarajeva, Bajka u režiji Pjera Žalice iz produkcijske radionice SARTRA iz Sarajeva, predstava nezavisne produkcije Vrijeme čekanja u režiji Jasne Diklić , Sjećanje kamena u režiji Marka Boldina koja je rađena u koprodukciji SARTR-a i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, te predstava Kamernog Teatra '55 i  Akademije Scenskih Umjetnosti Poljubac žene pauka u režiji Alena Šimića.

  U matičnoj pozorišnoj kući igra brojne uloge, kako za odrasle tako i za djecu. Iz repertoara za djecu izdvajaju  se uloge u predstavama Patkica Blatkica u režiji Irfana Avdića, Abeceda u režiji Drage Buke na kojoj je i autor muzike , Tata lav i njegova sretna djeca u režiji Belme Lizde Kurt , Čarobnjak iz Oza u režiji Adisa Bakrača te još mnoge druge, a iz repertoara za odrasle predstave Šta si radilo prošlog ljeta u režiji Neila Fleckmana, Vremenski tunel u režiji Admira Glamočaka, Tamo-vamo u režiji Marka Manojlovića i   SOS -usamljena srca u režiji Fracoisa Lunela.

  Filmski i tv projekti u kojima je ostavario uloge su tv serija Lud ,zbunjen, normalan u režiji Elmira Jukića (Fist Produkcija), nagrađivani film Djeca rediteljice Aide Begić , kratki igrani film Kalo (Pro.ba produkcija) Nermina Hamzagića koji osvaja specijalnu nagradu žirija 22. Sarajevo Film Festivala, dokumentarni film Mostovi Sarajeva za koji potpisuje i soundtrack dijela omnibusa koji režira Aida Begić,  turska tv serija Ruzgarin Kalbi , igrani film Sarajevo, pjesma vukova reditelja Freda Kelemena, te film Danisa Tanovića Smrt u Sarajevu ovjenčanog, između ostalih, nagradom Srebrni medvjed Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu.

 • +

  Predstave