Najava - ANTIGONA  u Pozorištu mladih Sarajevo

ANTIGONA u Pozorištu mladih Sarajevo

31.05.2019. 20:00 h

U Pozorištu mladih Sarajevo u petak 31. maja u 20:00 sati premijerno će biti izvedena predstava „Antigona“, u režiji Damira Kusture.
U predstavi igraju: Alisa Čajić Drmać, Edhem Husić, Mario Drmać, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Helena Vuković, a audio deskripciju izvodi Ajla Cabrera. Dramaturg predstave je Aida Pilav, scenograf Roman Sulejmanpašić, kostimograf je Edina Hadžić, scenski pokret je radila Gea Erjavec, dizajner je Sandra Ozimica, a dirigent hora je Željka Andrić. U predstavi učestvuje hor Srednje muzičke škole Sarajevo, a igraju i polaznici radionice scenskih umjetnosti multimedijalnog projekta Centra kulture mladih Sarajevo. Prilagođenje predstave za gluhe i nagluhe osobe, te slijepa i slabovidna lica vodila je Ivana Golijanin.

"Antigona u izvanrednoj režiji Damira Kusture primjer je funkcionalnog spoja različitih medija i alata umjetničkog izražavanja, prevazilaženja različitosti koje prave ograničenja u razmjevanju jedinstvenih arhetipskih odlika ljudskosti koje propisiju Božiji zakoni. U postratnom društvu, koje ne dozvoljava individualizam, već slijedjenje mentaliteta grupe koja je okovana strahom i mržnjom, a na čijim ruševinama i ostacima trenutno živimo, aktualnost borbe za ispravno, je ispričana na zanimljiv način u brilijantnim glumačkim kreacijama Edhema Husića, Alise Čajić, Maria Drmaća, Edina Avdagića, Mirze Dervišića i Helene Vukojević. Ovaj glumački tim upustio se u avanturu rada sa mladim i kreativnim autorima saradnicima iz BiH i regiona, te srednjoškolskim entuzijastima amaterima i muzičarima, pokazujući funkcionalnost pedagoško-edukativne uloge pozorišta. U društvu lišenom pravih vrijednosti, kojim vladaju Ljudski zakoni ega, Antigona Pozorišta mladih Sarajevo, pokazuje herojski napor u slijedjenju vrijednosti Božijih zakona pravednog i dobrog." - izjavila je Dr. Lejla Panjeta, direktor Pozorista mladih Sarajevo.

Po završetku predstave, obilježavajući najavu zatvaranja teatarske sezone 2018/19 upriličen je specijalni Vatreni performans ispred Pozorišta mladih Sarajevo u izvodjenju slovenačke plesne umjetnice Gee Erjavec.