U režiji Gradimira Gojera, drama «Bašeskija, san o Sarajevu» prvi je put izvedena 12. aprila 1991. godine, a uloge su igrali Nermin Tulić, Mirza Tanović, Halima Mušić, Sead Bejtović, Suada Ahmetašević, Drago Buka, Rade Čolović, Ksenija Lukić, Esad Landžo i Hašim Kelemiš. Dramu u pisanoj formi, prva je objavila “Poslovna zajednica profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine”, u biblioteci “Prva izvođenja” 1991. godine.

Ovo je sarajevska ljubavna priča iz perioda pred kraj 18. vijeka. Sarajevo je tada, čini se, kao i uvijek opstajalo u okolnostima između dva rata i dvije nesreće, ljudi su se, kao i uvijek bavili svojim malim životima i borili za priče iz nečijih tuđih historijskih čitanki. Osujećena ljubav Fazlije i Fate, sarajevski nesalomljivi duh i prelijepa lirska priča su samo neki od elemenata ove predstave koja je autorska rekonstrukcija atmosfere življenja i sudbina iz prošlosti Sarajeva, zasnovane na dramatizaciji «Ljetopisa» Mula Mustafe Bašeskije biografskim podacima o Mula Mustafi, kao i ostalim značajnim historiografskim i književnim opisima i podacima o životu stanovništva u periodu koji opisuje Mula Mustafa Bašeskija.

Predstava «Bašeskija, san o Sarajevu» u režiji Gradimira Gojera i sa varijacijama u glumačkoj podjeli obnovljena je još dva puta u okviru repertoara Pozorišta mladih Sarajevo. Prva premijera obnove desila se 26. augusta 1993. godine, a druga 8. decembra 2005. godine.

Pozorište mladih Sarajevo će izvedbom ove predstave u četvrtak 21. aprila 2011. godine sa ponosom obilježiti 20 jubilarnih godina izvođenja predstave „Bašeskija, san o Sarajevu“ na repertoaru Pozorišta mladih Sarajevo. Predstava „Bašeskija, san o Sarajevu“ je važan dokument o historiji grada Sarajeva, koji nas podsjeća na usude, ali i vječite ljudske vrijednosti koje su postojale kao specifičnost daleke, ali i bliske prošlosti Sarajeva. Pozivamo vas da zajedno obilježimo ovaj značajan jubilej kako za Pozorište mladih Sarajevo, tako i za sam grad i barem se prisjetiti u čemu je ta tajna sarajevskog duha, o kojem svi pričaju, a čega su stanovnici ovog grada, na žalost, sve manje svjesni.